Place Jacques Cartier

We wanted the complex to be completely accessible and equipped with covered rest areas without forcing the visitor to enter the museums. In this way the city takes possession of the new spaces and the museums themselves won’t become just a sterile place inhabited by tourists but “real” spaces of the city.

According to the plan, the end of piazza Jacques Cartier will be entirely covered by stairs and the treatment of the stone pavement will be continuous in a transversal sense, which will also include sidewalks, and there will be no more vehicular streets. A terrace that passes over the streets of St. Paul and Commune will make the piazza completely accessible to pedestrians in all directions.

City   Montreal - Canada
Year   1989
Client   City of Montreal
Competition   Mentioned
Viale Belfiore, 16